Van alle fraude die particulieren plegen met betrekking tot verzekeren, zijn autoverzekeringen het meest geliefde doelwit. Maar liefst de helft van alle particuliere verzekeringsfraude heeft te maken met verzekeringen van onze geliefde heilige koe.
Dat zijn nog eens cijfers, en deze cijfers zijn natuurlijk tot stand gekomen met alleen de fraudegevallen die zijn ontdekt. Met deze cijfers heeft het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit een schatting kunnen maken: Zij denken dat de jaarlijkse verzekeringsfraudecijfers qua harde euro’s maar liefst 900 miljoen euro is! En hiervan is dus de helft voor het conto van fraude met autoverzekeringen.
Wat valt precies onder fraude?
Fraude heeft ernstige vormen, zoals het expres veroorzaken van een ongeval, met als enige reden de vergoeding van de verzekeringsmaatschappij innen. Maar ook minder ernstige vormen, waarvan je in eerste instantie misschien zou denken dat het geen fraude is, is het toch echt wel. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het vergeten op slot te zetten van je auto. Wanneer je auto vervolgens wordt gestolen, zullen veel mensen zeggen dat de auto op slot stond. Dit klinkt misschien als een kleine leugen, maar het is en blijft gewoon fraude: Je verdraait de echte omstandigheden of verzint dingen erbij om er uiteindelijk zelf beter van te worden.
Met al deze gevallen bijelkaar opgeteld zitten autoverzekeraars dus totaal op 450 miljoen euro extra kosten per jaar. Dus als er helemaal geen fraude zou worden gepleegd, zegt men ook dat voor iedere verzekerde dit een besparing van €150 per jaar zou betekenen. Maar stel, morgen veranderd de wereld in deze fraudeloze utopie… Ik heb zo’n gevoel dat mensen dan nog steeds die extra €150 gewoon door zouden moeten betalen – er wordt een ander argument voor verzonnen, net zoals onze overheid altijd doet. Het duidelijkste voorbeeld is nog wel het Kwartje van Kok, maargoed, dit is weer een hele andere discussie.
Consequenties voor fraudeurs
Er zitten natuurlijk consequenties aan voor wanneer een verzekerde gesnapt wordt met frauderen. Dit zijn er een paar: Je komt in een databank te staan waar alle verzekeraars toegang tot hebben. Zie het als een zwarte lijst – je kunt je dus moeilijk weer verzekeren, of je gaat de hoofdprijs betalen aan premies. Onterechte uitkeringen worden uiteraard ook terruggevorderd. En heb je een doortrapte fraude gepleegd waar veel tijd in heeft gezeten, dan heeft het onderzoek ook veel tijd gekost. Voor wij zijn deze kosten? Juist, deze gepeperde rekening is ook nog eens voor de fraudeur.
Toch blijft het betrappen van fraude een lastige zaak voor verzekeringsmaatschappijen. Vandaar zullen veel zwendels altijd onontdekt blijven. Want om nog eens terug te komen op het voorbeeld, je kan je auto op slot hebben gehad toen deze werd gestolen. De enige die dit weet, is de verzekerde en de dief. En de dief is 9 van de 10 keer al voorgoed gevlogen…
0 reacties.
Reageer!